Categories:

DATASTYRTE MASKINER SOM ERSTATTER MENNESKER – del 1

Mennesker har blitt byttet ut med maskiner i mange industrier og da ofte med datastyrte roboter. På den måten blir produktene billigere siden en robot er en engangs investering og kan erstatte mange arbeidsplasser. Men selvfølgelig det må fortsatt være mennesker til stede for å overvåke roboten igjen og noen som gir den litt service i ny og ne. Men totalt sett altså spares det inn mange arbeidsplasser og på den måten spares det inn store kostnader. Skal forsøke å se litt på noen eksempler i denne artikkelen og kanskje jeg må opp i to artikler for å få alt beskrevet som jeg ønsker.

LITT HISTORIKK

Alle har vi sett film og videoer med roboter som blir benyttet i flere forskjellige sammenhenger. Både i erstatning for mennesker i dagens samfunn og som science fiction for hva som kommer til å skje og hvordan verden vil utvikle seg fremover. Men kjenner du til historikken på roboten? Jeg gjorde ikke det før jeg begynte å grave litt i saken for å skrive denne artikkelen.

Den første roboten som ble brukt i kommersiell industri kom i 1958, den ble utviklet av George Devol og Joseph Engelsberger og fikk navnet Unimate 001. Det ble starten på selskapet Unimation som raskt vokste seg store på industrielle roboter.

LITT HISTORIKK

Det var et ganske kjent internasjonalt firma som tok i bruk den første robot utgaven de produserte. General Motor fikk Unimate 001 installert i sin støperifabrikk i New Jersey. Her foregikk det mye monotont og forholdsvis enkelt arbeid og det skulle ikke all verdens teknologi til for å erstatte de som gjorde denne jobben. Det som skjedde var ofte bare å flytte gjenstander fra et punkt til et annet. Men selv om det var enkelt arbeid for en robot så var det meget viktig arbeid da det hele skulle benyttes sammen med andre ting i montering senere.

Etter at startskuddet hadde gått og dette fungerte i godkjente forhold utviklet industri robotene ganske raskt og kun et par år etter den første ble introdusert ble det satt en robot i masseproduksjon. Det var roboten Univate 1900. Og når de første begynte å masseprodusere de så tok det ikke lang tid før det var mange ute på markedet og byttet ut menneske etter menneske. Dette foregikk i ganske så raskt tempo.

BIL INDUSTRIEN

Hele planen fra General Motor å ta i bruk disse robotene sa de var at de ville spare sine arbeidere for slitasjeskader og lange ensformige arbeidsdager. Men sannheten var jo at disse menneske til slutt ikke hadde noe mer arbeid og General Motor sparte store utgifter på lønninger. Etter hvert som roboten utviklet seg så ble den også satt inn i arbeid som var farlig for mennesker å utføre. Det ble etterhvert stadig flere og flere mennesker som ble byttet ut av roboter etterhvert som de ble mere og mere avanserte. Denne teknologien benyttet bilindustrien med seg av i sin produksjon på samlebåndene og mange mennesker ble derfor overflødige i produksjonen og arbeidsledighet ble som oftest resultatet.