Categories:

HVA ER EN ROBOT

Mye har blitt omtalt om roboter, både negativt og positivt. Men det er ingen tvil om at robotenes tilstedeværelse har hjulpet mange mennesker på forskjellige måter.

Det er nok bare og innse at det blir flere og flere roboter der ute etterhvert som teknologien utvikles på de fleste områder hele tiden.

Roboten, hva er det egentlig?

Den består av tre deler, data inn som sensorer, enhet for behandling av data og data ut med lyd, lys eller bevegelse.

En robot er for mange en maskin som ligner mennesket og har sine egene oppgaver, noe man har sett ofte på film. Men det er utrolig mange typer roboter der ute, fra bitte små til enorme maskiner.

Røykvaslere, telefon svareren, døråpneren, vaskemaskinen, gravemaskinen, panelovner med termostat, automater mm. Vi har fått roboter inn i hverdagen på den ene eller andre måten enten vi liker det eller ikke. De er omrtent overalt i samfunnet vårt.

Tidlig start

Vår omgang med roboter starter i dag allerede i barnerommet, det er utrolig mange leker som i dag er en eller annen for for robot.

Lego er en variant av dem, actionsfigurer i mange varianter, lekebiler, gravemaskiner og lastebiler, alle med en form for robot teknologi i seg.

Dukker som oppfører seg som reelle barn, robot hester, kosedyr som beveger seg og synger mm. Bare titt litt i en lekebutikk og du vil nok finne utrolig mange typer roboter der inne.

Og det bare fortsetter utover i livet, uansett alder er det en eller annen form for robot der og påvirker vår hverdag.

Brukområder

Som nevnt er det omtrent uten begrensninger hvor man finner en robot.

Lever barnet ditt i barnehagen og du kan snart logge deg inn og se hva som foregår der ditt barn er, skummel utvikling egentlig.

På biblioteket kan du treffe på bibliotek roboten, den laserskanner hyllene og finner fort ut hvilken bøker som er ute og hvor de befinner seg.

En bonde kan snart også lett skiftes ut, datastyrte traktoren som pløyer jordet perfekt uansett tid på døgnet.

Det finnes take away roboter som leverer din kinamat eller pizza på døra. Utstyrt med gps og kamera for og finne veien.

Noe som virkelig hadde hvert flott om det ble mere utbredt er journalist roboter, raske og effektive uten tastefeil. Muligens også riktige nyheter og ikke all den fake nyhetsbildet vi får inn i dag. Men det er jo opp til den som programerer roboten og avgjøre.

I helsevesenet har det også kommet til mange typer roboter for og forhåpentlighvis kunne hjelpe mennesker, kikkehullsopperasjoner i forskjellige varianter, rehailiterings roboter som hjelper mennesker og komme seg på beina igjen med faste trenings programmer mm.

Her er det store utfordringer med bruk av roboter, spesielt i eldreomsorgen som det har begynt så smått i. Krevende for personalet som er som regel underbemannet og ikke klarer alle oppgavende de skulle ha gjort på en vakt.

Her ser man på mulighetene for og erstatte flere oppgaver med roboter, men det er fortsatt mange ting som må legges inn i dataprogrammet til disse robotene. Vi mennesker kan ikke alltid styre styre våre behove etter fastsatte tider noe som en robot klarer.