Categories:

Oppfinnelsene de fleste har i verktøykassen

Denne gangen skal vi se på de enkle men du verden så nyttige verktøy og redskapene, som hverken krever drivstoff, strøm, batteri eller luft for den saks skyld. I dagens moderne samfunn har en del av dette verktøyet nesten blitt overflødig, for hvem er det vel som skrur inn en skrue med en god gammeldags skrutrekker lenger? Vi skal naturlig nok være glade for at verden går videre, og at det kommer nye produkter som gjør jobbene enklere for oss. Men det å faktisk se tilbake på hva de klarte seg med før i tiden, kan både være nyttig og lærerikt. Min påstand er at de fleste fortsatt har en eller flere av disse verktøyene og redskapene, i sin verktøykasse eller for den saks skyld i boden eller i garasjen.

Skrutrekker

Det at dette verktøyet brukes til å løsne eller trekke til skruer, er vel allment kjent. Det er egentlig to navn på dette verktøyet, skrutrekker og skrujern. Det mest vanlige nå til dags er at håndtaket er laget i plast, men eldre modeller har ofte håndtak som er laget i treverk. Klingen på skrutrekkeren er svært ofte i stål, mens tuppen eller enden som oftest er laget med en svært hard legering.

Mange forskjellige typer

Mange forskjellige typer

Det finnes forskjellige type skrutrekkere, og dette ser man av hvilket spor de har på tuppen av klingen. Den vanlige skrutrekkeren har et flatt spor, men den finnes også med kryss-spor – og blir da kalt stjernetrekker. De senere årene har den også kommet med Torx, men også med sekskant som er vanlig å bruke når man monterer flatpakkede møbler. Men også skrutrekker finnes i elektriske modeller, og det er da vanlig at man kan bytte ut sporet på tuppen av dem. De mer avanserte skrutrekkerne har slag- og skrallefunksjon, men dette er videreutviklinger av den enkle originale skrutrekkeren.

Skiftenøkkel

Det ligger jo i navnet på dette verktøyet, at man kan skifte størrelse på «kjeften» og skru muttere med forskjellige dimensjoner. Dette er et verktøy som er veldig allsidig, men av mange ikke så godt likt. Dette fordi man lett kan ødelegge mutteren man skal skru på, om det er en ørliten slark i «kjeften» når man benytter skiftenøkkelen. Den har samme funksjon som en fastnøkkel, men fordelen med skiftenøkkelen er at man ikke trenger mer enn en – slik man gjør med fastnøkler. Men skiftenøkler kommer med mange forskjellige størrelser, alt etter hva man skal benytte den til. Andre verktøy enn fastnøkkel som skiftenøkkel kan erstatte er; skralle, tang, vannpumpetang og rørtang.

Svensk oppfinnelse

Hvor mange skiftenøkler som er produsert, er ikke lett å tallfeste. Men i originalversjon har den kommet i mer enn 100 millioner eksemplarer, og den benyttes over hele verden. Det var svensken Johan Petter Johansson som fant opp dette verktøyet, og det skjedde allerede i 1891. Firmaet hans het Enköpings Mekaniska Verksted, som etter hvert ble kjøpt opp av Berndt August Hjorth. Etter dette oppkjøpet ble navnet på firmaet forkortet til Bacho, etter navnet BA Hjort & Co.