Stadig flere roboter

Stadig flere roboter

Når man snakker om roboter så er det viktig å alltid presisere hva vi mener med dette ordet. Noen ser for seg at det handler om menneskelignende maskiner, mens andre tenker på automatiske armer som man ser i for.eks. bilindustrien. Faktum er at en robot er alt dette. Det er kort og godt en maskin som kan gjøre en oppgave uavhengig av mennesker.

Så man har små roboter som støvsuger huset ditt og større roboter som utfører avanserte oppgaver basert på programmering.

Felles for dem alle er at de blir programmert av mennesker til å utføre en bestemt oppgave eller serie av oppgaver. Så kan roboten til en viss grad lære mer eller finne måter å utføre oppgavene bedre på.

En lærende robot

De første robotene var veldig enkle, men nå blir det stadig flere roboter og de blir stadig mer sofistikerte. Tenk bare på robotgressklipperen. Den får et felt å jobbe med fra produsenten. Men innenfor dette feltet så kjører den forholdsvis uavhengig. Det samme gjør en robotstøvsuger.

De mer avanserte robotene kan gjøre mye mer. De kan lære mer av sine handlinger eller de kan utføre en serie med svært kompliserte handlinger i en viss rekkefølge. Forskere prøver å utvikle en robot som vil etter hvert klare å lære av sine handlinger og utvikle nye handlingsmønstre uavhengig av mennesket. Det vil selvsagt fremdeles være retningslinjer de må følge, men målet er at de skal kunne fungere relativt selvstendig.

Dette kan kun skje hvis denne enheten klarer å lære av sine handlinger og se mønstre og konsekvenser, for å nevne noe. Samtidig må man sikre at mennesket beholder den overordnede kontrollen. Ingen vil ha en ”Terminator” situasjon.

Tar jobbene våre?

Tar jobbene våre?

Vi har snakket om dette før og det kommer garantert opp igjen. Vil de mange robotene som nå produseres etter hvert ta over for menneskene? Ender vi opp i et samfunn hvor mennesker sitter stille og lar roboter jobbe for dem?

Det er mange jobber som er tunge og i noen tilfeller direkte farlig for mennesker. Disse jobben må likevel utføres. Dette er for.eks. å jobbe i gruver, å jobbe med monotone og gjentagende bevegelser (fører til skjelett plager) og andre vanskelige jobber. Slikt arbeid kan etter hvert gis til en robot som ikke blir sliten og ikke blir plaget av skadelige forhold.

Så er det jobber som krever kreativitet, utradisjonell tenkning og annet som mennesket er svært god til. Slike egenskaper har man ikke enda klart å duplisere. Selv de mest avanserte datamaskinene og programmeringen som vi kan i dag, klarer ikke å etterligne menneskets kreativitet og særpreg.

Mange jobber som er fysisk krevende eller farlig vil bli gitt videre til roboter. I tillegg så jobber forskere med en service innstilt robot. En slik robot vil kunne være en assistent på et sykehjem og andre steder. Målet er at den skal ta seg av de tunge løftene som å løfte pasienter fra en seng til en stol og andre steder. En slik maskin skal også kunne bevege seg rundt på flyplasser eller andre steder der mange mennesker oppholder seg. Den kan svare på spørsmål, hjelpe med praktiske gjøremål og annet.

Begrensinger

Begrensinger

Selv om disse maskinene blir stadig mer avanserte, så har de sine begrensinger. De kan ikke komponere musikk og de kan ikke forstå følelser. Det er vanskelig å vite om dette er noe som vil endres med tiden og ikke minst, ønsker vi at dette endres?

En robot vil alltid være sterkere og raskere enn mennesket. Den tåler mye mer juling ettersom den er laget av sterke materialer. Så hvis den ikke lenger ønsker å adlyde eller den ønsker å gjøre som  den vil, så er det fint lite et menneske kan gjøre. Så det vil alltid være en diskusjon rundt hvor uavhengig ønsker vi at en slik maskin skal bli.

Roboten er kommet for å bli

Roboten er kommet for å bli

Det er ingen tvil om at vi lever i en teknologisk gullalder. Det skjer svært mye på alle fronter og ingen vet hvor dette vil ende. Robotene har svært mange gode bruksområder, for mange til at forskerne vil stoppe nå.

Husene våre vil bli mer og mer automatiserte. Dette fordi vi ønsker å ha mer fritid når vi ikke er på jobb. Vi ønsker å slenge beina i sofaen, ta frem nettbrettet og bare slappe av med å knuse litt godteri eller kjøre med litt rødt og svart. Det automatiske hjemmet gir oss tid til dette. Moderne kjøleskap registrerer hvilke varer som er kjøpt inn og når disse varene går ut på dato. Så får man en melding fra kjøleskapet om hva som må bestilles.

Det er allerede hoteller i Japan hvor resepsjonisten er en robot og dette fungerer bra. Flere slike roboter kommer etter hvert. Det er svært sannsynlig at slike maskiner vil bli svært vanlig i fremtiden. Så vanlig at folk ikke lenger vil reagere på disse når de møter dem i kassen på spar eller i resepsjonen på hotellet. Fremtiden ser lys ut for roboter og for menneskeheten.

About the author

Konrad administrator